Weg gaan om thuis te komen

Ruimte om te helen

cropped-17309327_268018963653233_341233595496913857_n-afgeknipt2.jpg

Daar stond ik, op de stoep van het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Een kaal hoofd vol vraagtekens, onzeker over mijn lijf en uiterlijk en uitgeput door de chemobehandelingen. Letterlijk en figuurlijk in de kou. ‘We zien u over een half jaar terug.’

Thuis gekomen probeerde ik een nieuw levensritme te vinden, mijn nieuwe uiterlijk te accepteren en mijn kwetsbare ‘ik’. De vrouw die ik was, was verdwenen. Ik wist dat, maar mijn omgeving nog niet. Goedbedoelde opmerkingen kwamen verkeerd binnen. Cynisme was mijn overlevingsstrategie. Maar ik wilde niet overleven. Ik wilde leven!

Omdat ik zag dat het zo niet ging, maakte ik een stappenplan voor mezelf en vroeg vrienden en bekenden mij te ondersteunen. Voor het eerst in mijn leven vroeg ik hulp. Gelukkig kreeg ik die. Een paar maanden later vloog ik naar Curaçao, waar de warme zon de koude chemo te lijf ging. De afstand hielp mij om alles wat er gebeurd was te verwerken. Hier kende niemand mij en verwachtte ook niemand iets van mij. Niemand vroeg of ik alweer werkte, of hoe het ging. Langzaam kwam mijn energie terug. Terug in Nederland realiseerde ik mij wat ik gemist had. Langzaam rijpte een plan. Het plan voor Curare. . .

Nicolien de Kroon

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker en hoewel niet ieder van hen na de diagnose dezelfde behandeling wacht, ervaren zij allemaal dat borstkanker een grote impact op hun leven heeft. Het echte herstel begint na de laatste behandeling en vergt niet alleen tijd, maar ook vele malen meer aandacht dan tot nu toe voor de meeste vrouwen beschikbaar is. Om ervoor te zorgen dat vrouwen met borstkanker niet langer in de kou staan, nam ervaringsdeskundige Nicolien de Kroon het initiatief voor Curare. Een retraite op Curaçao waar vrouwen met borstkanker drie weken kunnen verblijven om te herstellen. Haar plan ontmoet zoveel enthousiasme dat de eerste groep vrouwen in november al welkom is bij Curare.

Toen Nicolien mensen om zich heen over haar plan begon te vertellen, kreeg ze binnen de korte keren een aantal accommodaties aangeboden. Niet alleen op Curaçao, ook in Nederland. Deze mogelijkheid dichter bij huis wordt de komende maanden verkend. Niet alleen door Nicolien, maar ook door een enthousiast team van medestanders die ze inmiddels om zich heen verzamelde.

Weg om thuis te komen

Wie borstkanker heeft, ontdekt vroeg of laat dat zij daardoor zo veranderd is dat zij zichzelf lijkt kwijtgeraakt. Je weet wie je was, maar hebt tijd nodig om te ontdekken wie je bent.

Afstand is daarbij fijn. De mensen die je kennen, weten namelijk vaak niet dat je veranderd bent. Drie weken van huis, in een mooie, warme en veilige omgeving helpt je om de eerste stappen op weg naar de echte genezing te zetten. Curare biedt daarbij alle behandelingen die vrouwen met borstkanker tijdens hun reguliere behandelingsproces missen. Vrouwen die bij Curare in retraite gaan, krijgen bovendien tips voor gezonde voeding, de kans om aan hun veranderde lichaam te wennen en dit in een zwembad weer aan anderen te tonen en gesprekken met vrouwen die begrijpen wat jij bedoelt. Een warm bad, na koude behandelingen: dat is Curare. Gevuld met een rugzak vol tips keren de deelnemende vrouwen na drie weken weer naar huis. Duurzaamheid is niet alleen wat dat betreft een belangrijk doel van Curare. Curare wil in brede zin werken aan aandacht voor het herstel van vrouwen met borstkanker. Niet alleen de betrokken vrouwen, ook de samenleving als geheel is daarbij gebaat.

Meer weten?

Ben jij geïnteresseerd in Curare, het Curarefonds of deelname aan de retraite van november 2017 voorjaar 2018? Neem dan contact op met Nicolien de Kroon: nicolien 2121@gmail.com of kijk op Facebook: Curare. Retraite voor vrouwen met borstkanker. Curare is nog volop in ontwikkeling! Een flyer met meer informatie kan in pdf worden toegestuurd.
website www.curarecuracao.nl