Hoe word je een Zelfzorg Kampioen?

Melanie Hartog-Mourits is een Sister met een MISSIE.
Zij heeft een auto immuunziekte en noemt zich
een Zelfzorg Kampioen. Melanie is erg betrokken met het lot
van meisjes in Nicaragua. Haar plan is om in November 2017 een sponsortocht van 550 km te fietsen en samen met de opbrengst van haar prachtige ‘self made’ armbandjes een ruime donatie te kunnen doen aan PLAN Nederland .

 

1. Waar krijg je energie van? En hoe maak je daar ruimte voor in je dagelijkse leven?

Van liefde, verbinding, mensen die leven met een doel, ontwikkeling zowel voor mij zelf als een ander, krijg ik enorm veel energie.
Nieuwe dingen leren en toepassen op mezelf en op anderen. Ik krijg energie van een klein kind dat valt en met een stralende lach de knietjes afveegt en roept “ik ben ok hoor” en door rent. Ik krijg dus energie van heel veel dingen, maar als ik het in een woord moet samenvatten dan voel ik levenslust.

Ik heb dit echt moeten leren. Vroeger liep ik overal aan voorbij en mopperde veel en was vaak chagrijnig. Ik ben chronisch ziek, daar moet ik mee leven. Ik wilde zo graag een omslag en ik wist dat ik zelf mijn gedrag moest veranderen. Dat doe ik door goede voeding, bewegen en meditatie. Ik begin elke dag met het neerzetten van mijn intentie en op te merken wat ik daarvoor nodig heb op dat moment. Die erkenning helpt mij altijd enorm. Chronisch ziek zijn is topsport maar radicale zelfzorg ook. Je kan me een radicale zelfzorg kampioen noemen 😉

2. Wanneer kwam je op het idee om meisjes in Nigaragua te steunen? Waar loop je tegenaan? Zijn er al samenwerkingen? Wie supporten je? Waar zijn de deuren voor je open gegaan? Wat kan je anderen aanbevelen?

Via een bericht op Facebook kwam ik in aanraking met de actie van PLAN Nederland. Kelly Schockman vroeg of iemand haar workshop Mindfulness kon filmen op de Lotusbeurs in Houten. De opbrengst van deze workshop ging naar de meisjes in Nicaragua. Dat was zo inspirerend! Aan het einde van de beurs besloot ik zelf 550 km in Nicaragua te gaan fietsen.

Het bijzondere is dat ik een paar maanden daarvoor een lijstje gemaakt had van de dingen die ik nog echt wilde doen. Een van die dingen was iets doen voor meisjes en vrouwen. Dus het heeft zo moeten zijn.
Ik heb …vanMel opgestart voor deze actie. Veel mensen reageren daar enthousiast op. Ik heb de ambitie om iets blijvends te maken met …vanMel,  ook voor het meisje dat ik nu in Nicaragua naar school kan laten gaan. Ik zou haar graag ook de gelegenheid willen bieden om straks te kunnen gaan studeren als ze wil. Ik zou graag meer meisjes/vrouwen willen ondersteunen, zowel dichtbij als ver weg.


3. Hoe gaat het met je gezondheid? Hoe ziet jouw leven er nu uit?

Met mijn gezondheid gaat het heel goed. Ik heb voor oktober weer een marathon gepland en november staat natuurlijk helemaal in het teken van mijn fietstocht in Nicaragua. Verder werk ik parttime en heb ik daarnaast mijn bedrijf Mindfulness Training en Coaching, ik studeer.
Ook train ik 4 a 5 dagen in de week. Dat kunnen niet veel mensen met een chronische ziekte en een stoma zeggen. Mijn leven is druk maar gevuld met dingen die ik graag doe.

4. Heeft jouw missie om iets voor andere mensen te doen, invloed gehad op het leven van mensen om jou heen?

Ja absoluut! Zeker op de mensen dicht bij me, heeft mijn MISSIE een mooi effect. Niet alleen met…vanMel, maar vooral ook mijn bedrijf  ‘de weg van het midden’ mindfull coaching en training, maakt dat ik veel van mijn tijd, mezelf in dienst stel van anderen.
Ik  steek veel energie in mensen en hun proces en dat maakt dat ik ruimte voor mezelf moet creeren, zeker als ik veel van huis ben. Dus het vraagt naast support, ook flexibiliteit van de mensen om me heen, daarnaast zie ik ook dat ik hen inspireer. Successen delen en mooie stappen in het leven werkt aanstekelijk.

5. Wie is je grote voorbeeld? Wat is de belangrijkste les die je van haar hebt geleerd?

Thich Nath Hanh een vietnamese monnik is mijn grote voorbeeld. Hij heeft het boeddhisme, wat mijn houvast is, zo vertaald dat het voor iedereen bereikbaar en begrijpbaar is. Door zijn lessen besef ik dat het allemaal een oefening is en dat het maken van fouten niet alleen menselijk en normaal is maar ook wenselijk. Hoe kun je anders een beter mens worden?

En Oprah! Zij heeft van elke tegenslag in haar leven omgezet tot een kracht door zich in dienst te stellen van anderen. Hoe COOL is dat!

6. Waar staat ..van Mel voor en wat maakt het uniek?

Op de puntjes… kan je van alles invullen: Liefs van Mel, Leuks van Mel, Lekkers van Mel, Moois van Mel enz enz. Juist omdat ik me niet wil vastleggen op 1 ding. …vanMel is echt voor meisjes en vrouwen. Nu eerst voor het meisje in Nicaragua (ik ga haar ontmoeten trouwens, dus volg me vooral) Maar wie weet wat er nog meer voor moois uit kan komen.

7. Hoe is het om deze missie in je eentje te manifesteren?

550 kilometer fietsen in Nicaragua doe ik alleen. Verder heb ik helemaal niet het gevoel dat ik dit alleen doe. Zie hier nu dit interview in de Vrouwenmantel dat doe ik niet alleen 😉 Ik mag in september op het Wilde Wiven festival staan, daar ben ik zomaar voor uitgenodigd vanwege mijn actie.
En ik heb nog een heleboel sponsors nodig,  want ik ben er nog lang niet
Alleen voel ik me echt niet! Wij vrouwen zijn er toch voor elkaar?

8. Wat is je grootste droom?

Ik heb er wel een aantal. Gelijke kansen voor alle vrouwen in de wereld en het  lopen van de polar circle marathon. Daarnaast heb ik een nog veel grotere missie: Ik wil graag namelijk dat alternatieve gezondheidszorg regulier word. Naast al mijn projecten ben ik natuurvoedingsadviseur en mindful coach en help ik mensen, die net als ik een auto-immuun ziekte hebben.

9. Noem eens 3 grote wensen voor jouw missie, waarom wens je dit?
  • Sponsoring voor mijn fietstocht van 550 km in Nicaragua, de opbrengst gaat naar scholing van de meisjes daar natuurlijk 😉
    Ik heb echt nog heel veel sponsors nodig!
  • Dat men gaat inzien hoe voeding, meditatie en beweging je kunnen helen. Zodat we allemaal meer inzicht krijgen,in hoe we omgaan met ziekte en wat we zelf kunnen doen voor onze gezondheid.
  • Dat ik mensen kan blijven inspireren.
10. Ben je gelukkig?

Volmondig JA ! Hahahahaha… Over een paar dagen word ik 39 jaar! Ik voel me krachtiger en mooier dan ooit. Ik voel me compleet!

11. Wat betekent succes voor je?

Ligt eraan wat je onder succes verstaat. Als dit gaat over bakken geld verdienen, dan ben ik niet succesvol. Als het gaat over gelukkig zijn en doen waar ik goed in ben en vooral heel erg leuk vind, dan heb ik onwijs veel succes.  Ik ben niet zo bezig met het meten van succes denk ik.

12. Waar kunnen mensen informatie vinden en hoe kan men jou bereiken met vragen?

Voor mijn actie voor meisjes in Nicaragua, kun je naar mijn facebookpagina …van Mel.
Wil je mijn Fietstocht sponseren? 

Wil je meer weten over mijn of beter je eigen gezondheid dan via www.dewegvanhetmidden.nl of melanie@dewegvanhetmidden.nl